Google+ Followers

2012年8月26日 星期日

楳圖一雄的驚異系列

一連三期,先有伊藤潤二,再有手塚治虫,今次就係壓軸嘅日本漫畫驚慄大師楳圖一雄,
有時我都覺得好神奇,試過兩三次我同時買漢民舊書、手塚漫畫同楳圖漫畫,每次都係先將楳圖嘅一本看完才看其他,我諗原因係佢嘅故事內容吸引度比到我一定嘅信心所致,所以佢嘅書,凡係出過中文版的,我都己經一本不漏地睇晒!
而睇過嘅朋友都知,佢唔係以畫功而係以故事、劇情、驚慄、奇玄去吸引無數讀者,大家都知,這類題材要寫長篇而能維持吸引度及銷量難度好高,漢民唔得、黃玉郎唔得、手塚治虫唔得、伊藤潤二向着長篇為目標,但楳圖一雄就有好多套長篇而又受歡迎嘅著作,
楳圖一雄1956開始出第一部作品,1996年封筆,嘅書喺香港,幾乎全部由"玉皇朝"出版,多年來都差不多出晒佢嘅經典,但還是有大量短篇未有出中文版,而我今期就一次過差不多show齊晒我所有嘅楳圖一雄書出黎,可謂香港、台灣出過嘅中文版己經喺晒度,香港台灣冇出過嘅日文版都有幾本。



赤少女,短篇集,未有出過中文版





洗禮,全套5本,1974年出版



貓目小僧,全套4本,1967年出版,這隻小怪物當年好受歡迎,唔少港漫主筆抄佢造型加入自己作品內,包括上官小强




飄流教室,珍藏版全套11本,1972年出版,楳圖一雄最經典大作之一,大和小學發生煤氣大爆炸,整間學校穿越了時間裂縫,學生及教師一同去到未來荒蕪世界,他們要回復到弱內强食、互相殺戳的原始生態!






我是真悟,全套12本,1982年出版,另一套楳圖經典,一台工業機械人竟有了自己思想,更視一對小孩"阿悟"及"真鈴"為自己父母,替自己改名為"真悟".....




誠仔劇場,沒有港版只有台版,全套5本,1977出版



楳圖一雄恐怖劇場,短篇集全2本


神之左手,惡魔之右手,全套6本,1986年出版



靈蛇,全套6本,1966年出版



楳圖一雄精選集,1期完





14歲,全套20本,1990出版,楳圖經典之一,當人類滅亡後,统治世界的是一隻雞!14歲,預言兒童活不過14歲,因為那正是地球滅亡的日子!






附楳圖本人照片,原來他除了識畫漫畫之外,還識得填詞同唱歌

主要作品: 

1955 森之兄妹、別世界、吉野之嵐  

1956 鬼面尾敷、無底的小鎮  

1958 呼喚幽靈的少女、智子小姐  

1959 人形少女  

1961 給你浪漫的藥  

1964 碟之森  

1965 媽媽好可怕、恐怖的地震男、花斑少女、紅蜘蛛、半人魚  

1966 蛇少女、肉面、黑貓、地球最后之日  

1967 木乃伊先生、雨女、嬰兒少女、貓目小僧  

1968 蛇娘與白發魔、碟之墓、手  

1969 AGAIN、誠仔  

1971 被奪去的心臟  

1972 漂流教室、昆蟲之家  

1974 洗禮  

1975 愿望、蛇、時間  

1976 楳圖一雄的幻想世界  

1977 誠仔笑劇場  

1981 男神  

1982 我是真悟  

1983 絕食  

1984 蠅  

1986 神之左手惡魔之右手、幽靈屋敷、4之恐怖  

1988 恐怖的招待  

1989 鐮  

1990 14歲  

1992 如果  

1995 楳圖一雄大解剖


下次是農歴七月14,盂蘭節正日,亦是為期達兩個月"鬼書月"最後一篇,咪走雞